poliranje

 Bravo #2 - Set za poliranje

"Uradi sam" polir set 
za:

Aluminijum

Mesing

Bakar

Obojene metale
Bravo Set#1 Za Poliranje

Sadržaj kutiije:

- Platneni i čojani kolut ø100x15x10 (beli                platneni kolut za završno poliranje;                    sivomaslinasti čojani kolut za predpoliranje) - Scotch-Brite disk ø100 Fine, za pripremu                površine
- Pasta za predpoliranje Tripomax, braun
- Pasta za poliranje Chromax, roza
- Prah za čišćenje ostataka pasti
- Krpa za brisanje, čišćenje
- Trn ø10 sa podmetačima i maticom
- Šmirgla za formiranje i čišćenje kolutova


Potreban alat za rad:
- Ručna bušilica ili stona bušilica
- Viljuškasti ključ OK 17 i imbus ključ 8


***

Sad počnemo sa poliranjem. 

Predlažemo da pratite proces korak po korak da biste dostigli najbolji rezultat. 

Kako pripremati povšinu za poliranje?


Ako je površina masna, prljava, izgrebana, oksidovana, hrapava, potrebno je odmastiti, oprati i obrusiti. Za brušenje je potrebno brusni kolutovi sa drškom od brusnog platna (šmirgle) ili Scotch Brite.

Brušenje, priprema površine


Sa odmašćene, čiste površine potrebno je odstraniti ogrebotine,oksidaciju i druga oštećenja. Moguće je brusiti sa brusnim čepom (brusni kolutom na dršci ø6) od brusnog platna, ali mnogo bolje rezultate daje Scotch Brite (brusna runa), dimenzije ø80x40 ili ø60x40 granulacije Medium, Fine  do Very Fine  finoće. Početna granulacija zavisi uvek od stanja površine. Treba brusiti sve dok svi risevi koju ostavlja brusni kolut, budu u istom smeruu.

                    Levo je slika  površine koja je  brušena Flap diskom ø125x15x22 od
                    Scotch Brita granulacije A.Very Fine (ugaona brusilica 6000 o/min)

Smer brušenja, sledeće finije granulacije, treba da je pod uglom od 90 stepeni. Ovako uvek možete videti, da li sledeći korak pokriva riseve prethodnog brušenja. Cilj je da prethodni risevi nestanu. Uvek treba da radite korak po korak, pridržavajući se ovih principa. Ovo pravilo ne važi za brušenje Scotch Brite alatima. Scotch Brite je prostorne strukture i deluje drugačije nego brusno platno.
Kod obnavljanja već jednom poliranih površine (ručke, kvake, svećnjaci od mesinga, aluminijuske felne i delovi motora i auta, itd) pored pranja i odmašćivanja površina, mora da se skida i oksidni sloj. Za to su pogodni alati od Scotch Brite granulacija Very Fine.

Neophodne brusne alate za pripremu možete nabaviti kod prodavca gde ste kupili i ovaj set.Predpoliranje


Montirati kolut od čoje na trn i stegnuti malo jače.
Uključiti bušilicu na niži broj obrtaja i šmirglom, koji je u setu obrusiti kolut od čoje da bi prianjanje paste bilo bolje.


kolut i bušilica za poliranje

Sa običnom krpom očistite površinu od prašine od brušenja. Pri malo većem broju obrtaja, kolut pritisnuti na pastu za predpoliranje sve dok ne počne da se topi i lepi na kolut od čoje, zatim pritisnuti kolut na metalnu povšinu i počnite sa predpoliranjem. Uvek prvo treba da se površina malo zagreva usled trenja i počeće pasta da se maže po površini.

     Formiranje koluta od čoje pomoću šmirgle


Scotch-Brite disk za pripremu površine

Površina se priprema sa Scotch-Brite diskom. Tako pripremljena površina je na desnom delu aluminijuma na slici dole.polir pasta ostaci

Ovaj proces nanošenja paste i predpoliranje u više smerova treba da radite sve dok površina neće biti sjajna i risevi od brušenja nestanu. Na kraju obavezno očistite povšinu od paste za predpoliranje. Čišćenje od se radi na taj način, da krpu iz seta umočite u prašak za čišćenje i dobro protrljajte površinu.
Sa jednim čojanim kolutom možete koristiti samo jednu vrstu paste. Ako ne očistite površinu i isti kolut koristite za više vrste pasti, kolut se „zaprlja“ i dobija se loš rezultat.

          Masna pasta se dobro lepi na površinu
 Kako dobiti visoki sjaj


Nakon predpoliranja ostaju još vrlo sitni risevi, koje treba odstraniti. To se postiže procesom završnog poliranja.
Montirati čisti platneni kolut na trn i stegnuti malo jače.
Ceo proces je isti kao kod predpoliranja. Formirati kolut pomoću šmirgle, naneti pastu za poliranje na pamučni kolut i polirati povšinu u više pravca, sve dok ne izgleda kao ogledalo.
Kod mekanih materijala kao aluminijum, bakar, cink mnogo je teže dobiti sjajnu površinu i mnogo puta je potrebno koristiti posebne paste.

mesing visoki sjaj poliran

Slika prikazuje tri faze poliranja. Levo, površina pripremljena Flap diskom ø125x15x22 od Scotch Brita gran. Very Fine, na sredini, predpolirana površina sa pastom Tripomax i desno polirano u visok sjaj pastom Chromax.Završni radovi


Očistiti ostatke paste, lako je, jer pasta za završno poliranje je suva i manje se lepi na površinu. Čistom mekanom krpom obrisati, istrljati površinu. S obzirom da je i aluminijum i bakar hemijski vrlo aktivan i brzo oksidiše treba zaštiti bezbojnim lakom za metal.

BRAVO, gotovo je!

Galerija slika i primeri

Na gornjim slikama su tri faze poliranja aluminijumske pepeljare. Levo, brušeno sa Scotch Brite diskom  ø100 granulacije Fine, na sredini predpolirano Tripomax pastom, a desno izgled pepeljare nakon poliranja pastom Chromax.Klip od aluminijuma, pre obrade, posle poliranja.


Kutlača od aluminijuma, pre i posle poliranja. Koristili smo Tripomax super pastu za predpoliranje i pastu Chromax super za završno poliranje.


Mesing: pre poliranja, posle poliranja, treća slika prikazuje proces poliranja, odnosno pripremanje površine sa Scotch-Brite diskom  ø100 granulacije Fine. Predpolirano Tripomax super pastom, na sredini izgled nakon poliranja pastom Chromax super.Priprema i poliranje mesinga. Slike: 1. pre obrade, 2. polirano, 3. priprema površine sa Scotch-Brite flap diskom, finoće "Fine", 4. priprema površine sa Scotch-Brite diskom (ono što je u setu), 5. na slici se koristi kolut od krpe (ono što je u setu) i pastu Tripomax superPriprema mesinga za poliranje: 1. slika - bez obrade, 2. slika - pripremanje površine sa Scotch-Brite diskom ø100 granulacije Fine, 3. slika - korišćenje kolut od Scotch-Brita ø125x20xM14 finoće "Fine", 4. slika - alat je opet Scotch-Brite, kolut na dršci ø80x50 "Fine".
Ovaj set je naročito pogodan za poliranje tvrđih legura kao silumin, bronza, mesing itd.
Pored onoga što smo ovde prezentirali naravno možete polirati i druge metale...Aplikacije su beskonačne.

Brusni materijal i alat za pripremu površine, alati i paste za poliranje možete nabaviti kod prodavca gde ste kupili ovaj set. Sve primedbe i pitanja u vezi brušenja i poliranja isto očekujemo ovde.

Za daljnje informacije, opšte informacije, savete o poliranju posetite Saveti stranicu.

PRI  RADU SAVETUJEMO DA KORISTITE RUKAVICE, ZAŠTITNE NAOČARE I ZAŠTITNO ODELO !Ako vam se sviđa naša web stranica i mislite da dajemo relevantne infromacije, podelite ove informacije sa drugima: