poliranje

 Bravo #1 - Set za poliranje

"Uradi sam" polir set 
za:

Inox 

Hromirane površine 

Čelik

Legure čelika i titanijuma
Bravo Set#1 Za Poliranje

Sadržaj kutiije:

- Platneni i čojani kolut ø100x15x10 (beli                platneni kolut za završno poliranje;                    sivomaslinasti čojani kolut    za predpoliranje)
- Pasta za predpoliranje Extra Cut, siva
- Pasta za poliranje Chromax, roza
- Prah za čišćenje ostataka pasti
- Krpa za brisanje, čišćenje
- Trn ø10 sa podmetačima i maticom
- Šmirgla za formiranje i čišćenje kolutova

Potreban alat za rad:
- Ručna bušilica ili stona bušilica
- Viljuskasti ključ OK 17 i imbus ključ 8


***

Sad počnemo sa poliranjem. 

Predlažemo da pratite proces korak po korak da biste dostigli najbolji rezultat. 

Kako pripremati površinu za poliranje?


Ako je površina masna, prljava, izgrebana, oksidovana, hrapava, potrebno je odmastiti, oprati i obrusiti. Za brušenje je potrebno brusni kolutovi sa drškom od brusnog platna (šmirgle) ili Scotch Brite.

Priprema površine


Sa odmašćene, čiste površine potrebno je odstraniti ogrebotine,oksidaciju i druga oštećenja. Brusiti sa brusnim čepom, (brusni kolutom na dršci ø6) dimenzije ø80x30 ili ø60x30 granulacije 120, 180 do 240 finoće brusnog platna. Početna granulacija zavisi uvek od stanja površine. Treba brusiti sve dok svi risevi koju ostavlja brusni kolut, budu u istom smeru.

     Loše pripremljena površina za poliranje          Dobro pripremljena površina za poliranje
Smer brušenja, sledeće finije granulacije, treba da je pod uglom od 90 stepeni. Ovako uvek možete videti, da li sledeći korak pokriva riseve prethodnog brušenja. Cilj je da prethodni risevi nestanu. Uvek treba da radite korak po korak, pridržavajući se ovih principa.
Kod obnove već jednom poliranih površine (kuhinjske posude, prohronskih tacni, delova motora i auta, itd.) dovoljna je priprema ako se opere i odmasti površina pre poliranja.
Odmašćeni inox posude (AMC, Zepter ili drugi)


Neophodne brusne alate za pripremu možete nabaviti kod prodavca gde ste kupili i ovaj set.Predpoliranje


Montirati kolut od čoje na trn i stegnuti malo jače.
Uključiti bušilicu na niži broj obrtaja i šmirglom, koji je u setu obrusiti pamučni kolut da bi prianjanje paste bilo bolje.

 

kolut i bušilica za poliranje

Sa običnom krpom očistite površinu od prašine od brušenja. Pri malo većem broju obrtaja, kolut pritisnuti na pastu za predpoliranje sve dok ne počne da se topi i lepi na pamučni kolut, zatim pritisnuti kolut na metalnu povšinu i počni sa predpoliranjem. Uvek prvo treba da se površina malo zagreva usled trenja i počeće pasta da se maže po površini.

            Formiranje koluta od čoje


polir pasta ostaci

Ovaj proces nanošenja paste i predpoliranje u više smerova treba da radite sve dok površina neće biti sjajna i risevi od brušenja nestanu. Na kraju obavezno očistite površinu od paste za predpoliranje. Čišćenje se radi na taj način, da krpu iz seta umočite u prašak za čišćenje i dobro protrljajte površinu.

          Ostaci paste na radnoj površini


Ovako izgleda „ do pola“ predpolirane posude od inoxa. Duboke riseve npr. na dnu šerpe (prva slika) mora se brušenjem odstraniti i tek nakon toga polirati


Važno:
Sa jednim pamučnim kolutom možete koristiti samo jednu vrstu paste. Ako ne očistite površinu i jedan kolut koristite za više vrste pasti, kolut se„zaprlja“ i dobija se loš rezultat.Dostići visoki sjaj


Nakon predpoliranja ostaju još vrlo sitni risevi, koje treba odstraniti. To se postiže procesom završnog poliranja.
Montirati čisti platneni kolut na trn i stegnuti malo jače.
Ceo proces je isti kao kod predpoliranja. Formirati kolut pomoću šmirgle, naneti pastu za poliranje na pamučni kolut i polirati povšinu u više pravca, sve dok ne izgleda kao ogledalo.

Posude nakon zavšnog poliranjaZavršni radovi


Očistiti površinu od ostatka paste sa krpom i prahom za čišćenje.
Na kraju čistom mekanom krpom obristi površinu.

BRAVO, gotovo je!Sad da vidimo rezultat!

                                                Ranije...i posle

Izabrali smo inox posudu, pošto toga verovatno ima u svakoj kući. Ovaj set je naročito pogodan za poliranje inoxa.  
Naravno možete polirati i druge vrste metala...Aplikacije su beskonačne.

Brusni materijal i alat za pripremu površine, alati i paste za poliranje možete nabaviti kod prodavca gde ste kupili ovaj set. Sve vaše primedbe i pitanja u vezi brušenja i poliranja isto očekujemo ovde.

Za daljnje informacije, opšte informacije, savete o poliranju posetite Saveti stranicu.

PRI  RADU SAVETUJEMO DA KORISTITE RUKAVICE, ZAŠTITNE NAOČARE I ZAŠTITNO ODELO !Ako vam se sviđa naša web stranica i mislite da dajemo relevantne infromacije, podelite ove informacije sa drugima: